Salam hari Isnin all!!
Harini bangun dengan mimpi indah sebab malam tadi makan ketam yummy bangat! 
 Sorry gamba agak tak meransang nafsu makan sebab amek pakai hp pink.. =)
Nak resepi yummy ni? Nah:
1 kilo ketam – belah dua
2 sudu besar cili giling
2 labu bawang besar ditumbuk – Lagi banyak bawang lagi manis!
2 inci halia – tumbuk
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
½ cawan air
1 biji telur
Garam secukup rasa 
Cara masak:
-       Tumis bawang, halia sampai naik bau. Masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.
-       Masukkan sos tomato, sos tiram dan gula. Masukkan air dan masak sampai pekat dan cukup rasa.
-       Masukkan ketam dan gaul rata.
-       Dengan api sederhana besar, pecahkan telur di seluruh bahagian masakan dan biar seketika.
-       Bila telur dah agak berketul, baru gaul semua sekali dan tutup api.
Sekian, makacehhh!!  =)


waaa cedapnye..nk cikit kak
ReplyDelete