Followers

Thursday, March 24, 2011

Ayam Masala My Style

Assalammualaikum...

Asal ari Khamis je, resepi...Asal resepi je, ari Khamis...Nape? Sebab Khamis mlm Jumaat ye? Ahahaha...Sengal..!

Tak kesahlaa..Acik mmg dah tetapkan sebenarnya, nk letak resepi ari Khamis je..Sebab resepi Acik ni InsyaAllah yg senang2 je kot. Sesape nk masak cepat2, supaya bleh dinner cepat2, supaya bleh tido dan dotdotdot malam Jumaat, bleh laa kot nk cuba2..Ahahaha...Sengal lagi..Apsal arini sengal sgt nih??Hahaha..

So, resepi arini adelah: Kari Ayam Masala-My Style...Sedap dan cepat coz tak renyah...Ni kari tau, tak pakai santan.. =)



Bahan2:
Ayam setengah ekor - potong sederhana besar
2 inci halia - potong nipis, halus2
5 ulas bawang putih - potong nipis, halus2
2 sudu besar cili giling
5-6 tangkat daun ketumbar - daun hiris kasar, batang hiris halus: Amek dari atas akar (more fragrant!)
2 sudu air asam jawa
1 biji cili hijau - belah dua
1 bungkus kecil serbuk kari ayam - larutkan dalam 1 1/2(satu setengah)cawan air.
Garam dan gula secukup rasa.


Cara2 dia:

-Panaskan minyak, tumis halia dan bawang putih sampai naik bau.
-Masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.
-Masukkan bancuhan kari, air asam jawa dan cili hijau.
-Masukkan ayam, gaul sampai mesra dan tutup kuali/periuk. Biarkan dalam 10min, api kecil.
-Masukkan daun ketumbar, garam dan gula. Besarkan api dan gaul sampai pekat likat..
-Siap! =)


Selamat mencuba!




2 comments:

  1. daun ketumbar 2 y mcm daun sup tp bau busuk sket erkk..

    ReplyDelete
  2. Ejan: Ko sama macam laki aku tak suka ketumbar. Aku plak sangat suka bau dia..Bestlaa Ejan..Yep, dia mmg exactly sama macam daun sup. Time beli, aku just petik dua2 daun, pastu gesel kat jari & bau..ATAU, ckp kat org yg jual, "Dik, daun ketumbar 50sen!".. Hehe..

    ReplyDelete