Followers

Thursday, February 25, 2010

BABY CRYING CONTEST BY AULAD JANNAH

Salam all..
Acik baru nak cuba2 try join contest ni..
Ade pulak crying contest organized by Kak Pah from Aulad Jannah..
Tengok2 tarikh tutup 28 Feb 2010, hmm....ade mase lagi ni.. Gamba Eiman nangis melalak banyak dalam collection Acik ni..Nak try laa..mana tau rezeki Eiman sempena Maulidur Rasul besok ni.. Hihihi..
So, gambar yang Acik pilih adelah....

Tadaaa!!!



NAMA ANAK : SOHAYL EIMAN BIN SABARUDIN
UMUR SEMASA GAMBAR DIAMBIL : 3 BULAN SETENGAH
UMUR SEKARANG : 5 BULAN SETENGAH
TARIKH LAHIR EIMAN : 09 SEPTEMBER 2009

Cehh..orang mintak satu, pandai2 letak 2 pulak..Takpelaa...nak tunjuk yg close up tu. Amek pakai handphone..Sikit punya dekat Acik amek masa Eiman tengah melalak baik punya...Yelaa..kawan tanak tido kita paksa jugak dia tido..melalak laa..Bila ajak main baru diam, tersengih2...


Ni buktinya!! Hah...time ni dah pukul 2am..haihhh....



**********************************

JOM JOIN !
( Hadiah dia wang tunai tau..dan dapat buku jugak)

Syarat peraduan:

1. Jadi follower Auladjannah
2. Copy gambar kat blog auladjannah, letakkan di sidebar dan terus dilinkkan ke N3 ini.
3. Letakkan link kakpah di blog anda.
4. Letak gambar anak anda, anak saudara anda, cucu anda, cucu saudara anda, kalau ada cicit pun boleh juga. Anak mestilah berumur 1 hari hingga 1 setengah tahun semasa gambar itu diambil.
DAN GAMBAR ANAK ITU MESTILAH GAMBAR SEDANG MENANGIS
(berita baik: Sekiranya anak anda sekarang berumur 3 tahun ke bawah, dan gambar menangis itu diambil semasa umurnya 1-1 1/2 tahun, anda boleh menyertai kontes ini. Syaratnya, letak gambarnya yang terkini sebagai gambar tambahan)
5. Letak nama dan umur anak semasa gambar itu diambil. Letak umur sekarang. Buat satu entry ringkas mengenai anak itu. Kalau nak buat panjang pun, terpulanglah. Tidak ada markah tambahan.
6. Tinggalkan jejak dan link anda di ruang komen.
7. Pemenang akan dipilih berdasarkan kecutetan(oopps) anak dan kekreatifan gambar itu diambil.

Hadiah utama
RM 50.00

5 hadiah saguhati
top up RM10.00 setiap satu

**************************************

EIMAN'S FEBRUARY WEEKEND EVENT

6-7 : Tak ke mane..
13-14 : Balik Kampung Embah Yut (Moyang Eiman kat Sg Besar)
20-21 : Balik Kampung Embah Yut lagi..ade kenduri
27-28 : Taktau lagi..


Penting ke entri ni? Aduhh...Nantilaa Acik edit kemudian.. :)

Wednesday, February 10, 2010

EIMAN DAH 5 BULAN---Yippiee Yayyy!!

Alhamdulillah, my precious Eiman dah berusia 5 bulan semalam (09/02/10).

Ape Eiman dapat? Baju yang berkilo-kilo daripada Tok Mama dan Atok.. =)
Murah rezeki anak Mama. Senang Mama, takdelah nak kena shopping baju Eiman banyak sangat (ye ke??)


Baju2 hadiah dari Tok Mama & Atok..Ada overall, suar jeans, suar hiphop, baju melayu pun ade..kasut & stokin..Untungnyaa Eiman..


Hadiah dari Mama Papa - Adjustable high chair untuk Eiman. Pasni, Eiman bleh makan dgn kitorang kat dining table..


Semalam jugak bawak Eiman pegi amek HBV (3) Injection. Eiman nangis sket je, pastu gelak balik. Demam pun tak.. Berat Eiman naik dalam 300g je..Doc kata takpe sebab Eiman aktif dan lasak.. So, sekarang ni berat Eiman dah 6.2kg..Patutlaa tangan Mama makin sengal bila angkat Eiman. Takpe, demi Eiman.

Lately, perangai Eiman ni lain macam sket. Selain daripada tak tido malam (biasa pkl 2-3am baru Eiman tido), Eiman dah tak suka bila orang lain dukung. Asal orang amek dukung lama sket mula laa nangis. Nak jugak2 Mama yang dukung, tak kira masa. Sampaikan time basuh baju, makan, lipat baju, sedia susu Eiman..semua pun Mama buat sambil dukung Eiman..Kadang-kadang Mama marah Eiman (sorry sayang..) sebab Mama 'layan' ngantuk dan penat Mama. Bila papa pegang Eiman, Eiman pun nangis kuat2..Nasib baik Papa sabar. Jaga Eiman sampai Eiman tido. Mama pun slalu marah2 Papa sebab Mama kata Papa tak reti jaga Eiman. tapi dah perangai Eiman macam tu (buat masa ni), nak buat macam mana...? Kesian Papa..


Papa main2 dengan Eiman



Aksi Eiman nak dukung jugak, walaupun Mama sibuk nak amek kain.

Setakat hari ini, Eiman masih lagi fully breastfeed. Mama pun masih ada lagi krisis susu..so, ape Mama buat ialah, hari2 balik awal so that I could fetch Eiman earlier..Dapat jimat susu bekal..Sedih kan?? Tapi nak wat camne..kena pandai laa cilok2.. Mama harap Mama dapat bertahan demi Eiman..At least, untuk sebulan lagi.. Haihhh....

Thursday, February 4, 2010

GELAK GELAK GELAK

video

Aksi Johan dengan Zizan memang tak boleh belah!!



Nota Kaki : Abaikan bunyi2 gelak itu ye...

Wednesday, February 3, 2010

MY PREGNANCY JOURNEY




Being pregnant means lengkaplah separuh kehidupan seorang wanita. Bila dah jadi ibu, sempurnalah seluruh kehidupannya..Itu mengikut tafsiran peribadi Aciklaa..

Acik bersyukur sebab sepanjang 9 bulan 14 hari (Acik overdue..Hihi!) mengandungkan Eiman, Acik tak pernah mengalami sebarang masalah besar. Mabuk2 pun takde, mengidam macam2 pun takde (ape Acik nak, Acik bedal je..). Acik ni boleh dikatakan bunting pelamin jugaklaa..So, I enjoy my pregnancy as much as my new life as a wife.

Acik dan Abang jenis yang suka berjalan. We found out that I'm pregnant just upon arrival dari Genting Highland (part of our honeymoon). Belum sampai rumah terus beli pregnancy test kat pharmacy sebab rasa lain macam..Mula2 pening sikit2 pastu rasa cam goyang je..Acik ni ada migrain, mula2 ingatkan migrain tapi test laa jugak. Hasilnya....Walla!! I'm pregnant. Syukur Alhamdulillah..


Tengok! Inai masih merah di jari.. =)

Acik dan Abang sepakat nak rahsiakan dari semua orang sampaila kami pi buat first maternity checkup kat klinik. Lepas 13 minggu pregnant baru announce kat parents, siblings and friends. Kami decide nak buat fully checkup and delivery kat PPUM - Pusat Perubatan Universiti Malaya, as we found out kat sana memang bagus. Plus, rate dia affordable. Sedikit mahal dari govt, but a lot cheaper dari pvt hospital. Yang tak best cuma tempatnya sempit. Nak parking susah. The rest memang superb. Doctors pun muda2, baik2..Nurse pun baik, takde cakap kasar2.. =)


Acik punya monthly checkup - Tekanan darah, urine, gula semua pun in a great condition. Yayy!!

Masa usia kandungan 3 bulan, Acik dan family ipar semua pergi berkelah kat Kuala Gandah Elephant Sactuary. Best sangat kat sana.. Acik siap mandi dengan gajah tuuu!!




Tengoklaa Acik dgn Abang.. Yang kelabu tu gajah tau! =)

Masa kandungan Acik 4 bulan pulak, Acik pi berkelah kat Air Terjun Chamang, Bentong dengan kawan2 RA UPM. Mmg enjoy sgt2 mandi dan BBQ kat sana. Recommended place ye.. Bleh laa pegi bila2, tak jauh dari KL (approx. 30mins from Gombak). Cantik dan best!


Cantik kan?

Bila baby dah 5 bulan dalam perut pulak, teka Acik pegi mana?? PERHENTIAN ya'll!!! Yeah bebeh...bleh bayangkan tak Acik naik bot kecik selama sejam lebih nak gi pulau dari jeti Besut?? Ngeri sgt2 bila bayang balik. Nasib baik baby kuat dalam perut! Hihi..


Hihi...Mak saye marah tengok gambo nih!


Abang melepas sebab dia mabuk laut...


-Kami-

Bulan ke-6,7,8 dan seterusnya Acik takdelaa gi mana2 untuk bercuti. Tapi balik Perlis, Pahang tu biasalaa.. Pasal mabuk2 ke, memang Acik tak pernah rasa. Kesian jugak bila dengar cerita kawan yang mabuk2, ada yang sampai berhenti kerja. Mintak2 dipermudahkanlah semuanya...

Oklah, sampai sini dulu. Nanti ada masa Acik cerita lagi. Maybe pasal kelahiran Sohayl Eiman di bulan Ramadhan yang barakah. :)




Tuesday, February 2, 2010

EIMAN BREASTFEEDING JOURNEY


Eiman 2nd day of life


Sejak Eiman dalam kandungan lagi, Acik dan Abang dah berazam nak susukan Eiman dgn susu badan sepenuhnya sehingga 6 bulan.. Banyak rujukan yang kami buat untuk tambah pengetahuan tentang penyusuan susu ibu ni. Masa pregnant dulu, web2 macam susuibu.com, blog harlindahalim, blog menyususimanja, diyaluna.com (sekadar menamakan beberapa cth) sentiasa menjadi sumber rujukan utama. Belum lagi life mentor Acik (Thanks a lot Nurul, Azzyati & Ajasu). Breastfeeding gadjet pun Acik invest banyak gak ar..Contohnya Medela Swing, Cooler Bag set (2 sets : 1 untuk babysitter, 1 untuk Acik bawak gi ofis), Coleman Cooler pack, EBM storage bottles ( 50pcs of Bumble Bee bottles, 6pcs of Medela bottles & storage bag pun banyak), Little Bean Steriliser & Warmer, MAM bottles untuk baby minum EBM kat rumah babysitter dan macam2 lagi laa.. Pendek kata, Acik ada laa kuar duit hampir RM2K untuk prepare barang2 ni. Tapi takdelaa kuar sekaligus. Acik beli sikit2 dari time pregnant. Hmm..gigih x?

Acik mmg betul2 nak susukan Eiman dgn susu badan sepenuh masa. Kenapa? Secara khususnya, samalaa dgn sebab ibu2 lain nak menyusu badan. Sebab peribadi pulak ialah kerana Acik sendiri tak disusukan dgn susu badan masa kecik dulu (Acik dibela oleh tok dan tokwan di kampung). Memang Acik percaya susu badan ni boleh membantu kepada perkembangan fizikal, mental, sosial dan perkembangan keseluruhan anak. Acik pun nak jadi seorang mama yang sangat close dengan anak, bukan luaran saja tapi Acik nak kongsi semuanya dengan anak Acik dari kecik sampailaa dia besar. Alhamdulillah, Acik ada Abang yang sentiasa support apa yang Acik nak. Hmm...bunyi macam mudah je perjalanannya kan?


Masa Eiman 30 hari Mama dah start perah. Banyak ni je untuk 30min pumping time.


Acik happy dan bangga dapat susukan Eiman


Bila Eiman lahir, jalannya tetap lurus (InsyaAllah, terus berazam untuk fully breastfeed) tapi, semakin hari semakin banyak bumper, detour dan pit stop..Masa Eiman dalam pantang kan ramai orang datang menziarah. Masa ni banyak sangat langau2 yang membingitkan telinga. Contoh :
"Ada susu ke tu? Kecik je.." - What the..?

"Kena sulam air masak ni, kalau tak sulam kesian kat baby tu" - Orang buat sulam kain je kak!

"Apesal tak bagi air masak? Bukan ada perisa apa pun" - Sebab air masak x sedap!

"Kesiannya baby tu nangis. Dia lapar, bagila air suam. Nanti dah ada susu badan, bagila susu" - Mana u tau baby tu nangis lapar? Mana u tau dalam b ni takde susu?

"Susu sikit tu...mana cukup! Dia lapar lagi tu.." - Ppfttttt!!!

Masa dalam pantang Eiman memang nangis je pastu malam tak tido. Mula-mula kitorang pujuk2 biasa laa..Mama Acik suh bagi puting (pacifier), Acik tanak. Doc pun x bagi sgt bg puting ni. Takut jongang. Tp masa Eiman dah umur sebulan, Mama Acik balik rumah terus bagi puting NUK. Dia kata dia beli bukan puting murah, puting mahal. So, xpe kalau nak bagi kat baby..Acik x terkata apa. Yelaa, mak sendiri. As long as dia takde bagi air suam/air masak, takpelah. Pasal tu pun dah jenuh berperang. Acik paham dia kata puting mahal tu bukan sebab nak berkira, tapi sebab nak kita tau yg puting NUK tu dia x rosakkan gum, bagus untuk baby..Alahai...puting jugak kan?? So, kiranya sampai sekarang laa Eiman menghisap puting nyonyot tu..

Acik maintain susukan Eiman dengan susu badan sampai laa sekarang. Alhamdulillah.. Susu badan Acik takdela melimpah cam orang lain. Bak kata Ajasu, lain orang lain production nya..Acik ni kategori cukup2 makan laa kata orang, tak kaya..tak miskin..Susu badan kuar seadanya.. Masa start keje dulu, stok ebm penuh dalam freezer. Kat ofis pun Acik maintain routine perahan setiap 3 jam. Nasib baik ada bilik lecturer yang kosong, Acik tumpang perah kat sana. Lega sangat. Kat pantry pun ada fridge. Kira tak susahlaa untuk Acik perah susu hari2. Setiap hari dapatla dalam 3 kali perah (dalam 10oz). Pukul 8am, pukul 11am dan pukul 2pm. Acik pun ada amek fenugreek untuk enhance susu. Semuanya nampak indah dan selesa...sampailaa kami menghadapi 'krisis susu ibu' masa umur Eiman 4 bulan. Kira ala2 krisis kewangan laa..stok kering.

Masa ni Acik xtau nak buat apa selain berdoa banyak2. Nangis toksah cakaplaa..Tak terbayang kalau Eiman minum fm..terasa cam dia akan semakin jauh dengan Acik..Tiap2 hari berendam air mata je..Bukan Acik taktau, emosi ibu juga menyumbang kepada pengeluaran susu ibu, tapi dia kuar automatik..Takde paksa2. Abang pun cakap kita usaha selagi kita mampu. Kita dah buat yang terbaik untuk Eiman. Malam2 pun siap bangun 2 kali perah susu. Kalau Eiman jaga, tak dapat perah tapi cuba jugak2 perah sekerap mungkin. Stock makin sikit..baby makin besar.. :(

Bila tanya kat kawan2 facebook, ada ada yang suh minum air rebusan longan kering (thanks to Ejan & K.Ijan). Acik pun pegilaa kedai sensei kat Sri Serdang beli longan kering haritu jugak. Samapi sekarang Acik minum longan kering at least sehari sekali. Alhamdulillah, stock EBM takdela bertambah tapi susu sentiasa ada...

Sekarang ni, kat ofis memang Acik teruskan memerah segigih-gigihnya...Kat rumah pulak Eiman akan fully intact dengan Mama. No fm, no air masak...Malam sebelum tido pun Acik akan cuba perah..Pagi pukul 3 @ 4 am pun akan bangun perah.. Doakanlaa Acik berjaya. Acik nak cuba sedaya upaya. Hujung minggu ni Eiman genap 5 bulan. Kalau ditakdirkan stok susu Acik dah takde pun, biarla sampai Eiman dah masuk 6 bulan nanti.. Tak lama lagi. InsyaAllah Acik akan berjaya..Acik Boleh! Acik Boleh!!!


Eiman - 4 bulan

EIMAN OH...EIMAN

Trend tido Eiman :

Dalam pantang (44hari) : Siang tido, malam jaga, tengah mlm sampai ke pagi jaga/nangis..

Lepas cukur botak kepala : Siang tido kejap2, malam jaga, tengah malam sampai ke pagi tido.. Alhamdulillah..

@ 3 mth : Maintain siang tido kejap2, pas mandi pkl 6pm tido, malam jaga, tengah malam sampai ke pagi tido..

@ 4 mth - now : Siang tido kejap2, pas mandi pkl 6pm tido, malam tido kejap2...Alahai...

Camne ye nak tukar trend tido baby.. ?Puas cuba.. Kadang2 tu kami puas main2 dengan Eiman sampai Eiman sendiri terlelap depan tv. Tapi tengah2 malam Eiman tetap bangun..Mama kesiankan Papa..Hari2 main2 dengan Eiman sampai pukul 3-4am..Lepas tu baru Eiman tido lena sampai siang.. Syoklaa Mak Mimah (babysitter Eiman) jaga Eiman hari2 sebab Eiman suka tido siang..! Mama taktau nak buat camne.. Adekah sebab Eiman lahir malam (2215hrs) yang buat Eiman suka jaga malam? Ramai jugak yang kata camtu. Mama tak reti nak percaya benda camtu, tapi mama tak reti nak tukar.. :(