Salam,
Sebelum letak Egg Tofu, gamba ade flash agak menyelerakan....
Lepas letak Egg Tofu, harap2 gamba takde flash tidak membantutkan selera anda..Hihi~
Seperti yang dijanjikan. Ini dia resepi Kung Pao Chicken Ikut Suka Acik..Haha!
Bahan-bahan:
2-3 ketul Dada ayam dihiris nipis
2 sudu besar sos tiram*
2 sudu besar lada sulah*
2 biji cili kering – potong dadu serong
1 labu bawang sederhana besar – potong style Cina, besar2
2 ulas bawang putih – ketuk
½ biji capsicum hijau – potong dadu serong
Segenggam hirisan shitake mushroom kering – rendam sampai kembang dan tos
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar madu
Segenggam roasted cashew nut/ gajus
Gula dan garam secukup rasa
Tauhu telur (egg tofu) yang dah digoreng – jangan garing.
Cara masak:
- - Ayam diperap dengan bahan (*) selama 10-15 minit. Panaskan minyak masak dan goreng ayam. Bila dah masak (Acik buat agak garing) angkat.
- - Minyak ayam tadi guna utk tumis cili kering sampai naik bau, pastu masukkan bawang putih dan shitake kembang.
- - Masukkan capsicum, bawang besar, minyak bijan, kicap pekat, madu garam dan gula.
- - Masukkan ayam dan goreng sampai dapat kepekatan yg diingini.
- - Masukkan gajus dan matikan api. Hidangkan bersama tauhu telur.
Sekian, slamat mencuba!
menyelerakan :)
ReplyDeletefirst time dengar nama masakan nie. lps ni kena print resepi n cuba
tanx 4 sharing :)
eh rupa tak penting yang penting rasenyer harus sedappp...hiks
ReplyDeleterajinnyer masak,sy rajin gak masak tapi masak campak-campak jerk.itulah bananyer kecik-kecik suker sgt main masak-masak,semua jenis daun bunga mak nak dimasak..alih-alih sampai kertua pon cenggitu jugak,pantang jumpa daun semua nak dicampak masuk kuali..
ader oneday tuh abglong sound sy "mama neh uker sangat makan daun"..huhu daun katernyer,sayurlah..*terasa macam mkn daun pokok bunga mak pulak*