Followers

Thursday, March 10, 2011

Kung Pao Chicken – My style

Salam,

 Sebelum letak Egg Tofu, gamba ade flash agak menyelerakan....

 Lepas letak Egg Tofu, harap2 gamba takde flash tidak membantutkan selera anda..Hihi~

Seperti yang dijanjikan. Ini dia resepi Kung Pao Chicken Ikut Suka Acik..Haha!
 
Bahan-bahan:
2-3 ketul Dada ayam dihiris nipis
2 sudu besar sos tiram*
2 sudu besar lada sulah*

2 biji cili kering – potong dadu serong
1 labu bawang sederhana besar – potong style Cina, besar2
2 ulas bawang putih – ketuk
½ biji capsicum hijau – potong dadu serong
Segenggam hirisan shitake mushroom kering – rendam sampai kembang dan tos
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar madu
Segenggam roasted cashew nut/ gajus
Gula dan garam secukup rasa
Tauhu telur (egg tofu) yang dah digoreng – jangan garing.

Cara masak:
-       - Ayam diperap dengan bahan (*) selama 10-15 minit. Panaskan minyak masak dan goreng ayam. Bila dah masak (Acik buat agak garing) angkat.
-       - Minyak ayam tadi guna utk tumis cili kering sampai naik bau, pastu masukkan bawang putih dan shitake kembang.
-       - Masukkan capsicum, bawang  besar, minyak bijan, kicap pekat, madu garam dan gula.
-       - Masukkan ayam dan goreng sampai dapat kepekatan yg diingini.
-       - Masukkan gajus dan matikan api. Hidangkan bersama tauhu telur.

Sekian, slamat mencuba!

2 comments:

  1. menyelerakan :)

    first time dengar nama masakan nie. lps ni kena print resepi n cuba

    tanx 4 sharing :)

    ReplyDelete
  2. eh rupa tak penting yang penting rasenyer harus sedappp...hiks

    rajinnyer masak,sy rajin gak masak tapi masak campak-campak jerk.itulah bananyer kecik-kecik suker sgt main masak-masak,semua jenis daun bunga mak nak dimasak..alih-alih sampai kertua pon cenggitu jugak,pantang jumpa daun semua nak dicampak masuk kuali..

    ader oneday tuh abglong sound sy "mama neh uker sangat makan daun"..huhu daun katernyer,sayurlah..*terasa macam mkn daun pokok bunga mak pulak*

    ReplyDelete