Salam hari Isnin all!!
Harini bangun dengan mimpi indah sebab malam tadi makan ketam yummy bangat!
Sorry gamba agak tak meransang nafsu makan sebab amek pakai hp pink.. =)
Nak resepi yummy ni? Nah:
1 kilo ketam – belah dua
2 sudu besar cili giling
2 labu bawang besar ditumbuk – Lagi banyak bawang lagi manis!
2 inci halia – tumbuk
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula
½ cawan air
1 biji telur
Garam secukup rasa
Cara masak:
- Tumis bawang, halia sampai naik bau. Masukkan cili giling dan tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan sos tomato, sos tiram dan gula. Masukkan air dan masak sampai pekat dan cukup rasa.
- Masukkan ketam dan gaul rata.
- Dengan api sederhana besar, pecahkan telur di seluruh bahagian masakan dan biar seketika.
- Bila telur dah agak berketul, baru gaul semua sekali dan tutup api.
Sekian, makacehhh!! =)
waaa cedapnye..nk cikit kak
ReplyDelete