Followers

Thursday, March 3, 2011

PERNIAGAAN INI BERDAFTAR.. =)

Salam,

Ni bukan cerita lama, tapi lebih kurang dah agak2 berair nk basi laa..Haha! Sape suka/ penah  bace kat Redmummy.com pasal LHDN buat full checkup pasal aktiviti belog dan bisnes online dia? RM cakap, apa2 harta pun yg kita ada, WAJIB isytihar – it’s a part of our duty as a citizen. Masa baca tu, Acik pun ade terpikir, dalam banyak2 blog perniagaan, ada banyak gak yg tak bgtau bahawa perniagaan mereka tu dah didaftarkan. Yela, benda wajib tu kot – u buat bisnes, u kena daftar maa…

            Sebab Acik pun ada berniaga kecil-kecilan, picis-picisan gitu kat tenet ni, maka Acik rasa terpanggil laa utk daftarkan perniagaan ni. Walaupun jarang sangat Acik dapat customer online. Hihi…Sebab tak buat promosi..Acik banyak involved dgn jualan secara langsung, like kat ofis2 or bukak booth. Ye, ye, ye…dulu Acik TAKDEPUN daftar bisnes itew..

            Hasilnya, bulan doblas (12) taun lepas, Acik dahpun berjaya mendaftarkan perniagaan Acik. Acik declare perniagaan ‘Menjual Lampin Kain Moden dan Pakaian Bayi dan Kanak-kanak’. Bab lampin kain moden mesti ada yg penah baca kat blog ni kan? Bab pakaian tu, camne? Well, Acik sebenarnya baru sesangat nk menceburkan diri dalam menjual baju2 budak ni. Tapi orang kata tu, kita kenalaa sentiasa maju dan mencuba sesuatu yg baru kan? So, Acik nk try jugaklaa. Mana tau rezeki lebih bertambah..Mudah-mudahan.. =)

            So, kepada sesiapa yg terbabit dgn perniagaan online tak berdaftar ni, baik yg baru atau yg lama…Sila laa daftarkan perniagaan anda..Kita taktau untung nasib kemudian hari. Biar beringat selalu. Memang nampak remeh, tapi penting tau. Baby lepas lahir pun kena terus daftar kelahiran. Inikan pulak punca rezeki kita. Sila laa daftar ye.. =)
  
Bukti!

Daa~

3 comments:

  1. wahh bagus2..akak pon x reg lg..tp dah agak lame sunyi dr jual baju budak2 nih..nnt klu nk smbg blk,reg lah ;)

    ReplyDelete
  2. baru tau nama achik sebenar :D

    ReplyDelete
  3. Kak Zety: Sila register lah okeh? Kalau nk wat nama canggih2 kena mahal sket laa fee dia, tu yg saya wat nama sendiri je..Lgpun, bkn ade kedai pun nk glamer2.. =)

    Pert oh Pert: Sedap eh? Hahahaha...Masuk lif tekan up sendiri pls! =)

    ReplyDelete