Followers

Thursday, March 10, 2011

Anak Jawa Masak Masakan Cina

Salam,

Sebab mata Acik sepet tak bermakna Acik ade keturunan Cina atau yg seangkatan dengannya. Walaupun masa baby dulu ada orang panggil Acik Minah Jepun Tembun..Hahaha~
Ape2pun, Acik tetap anak Jawa…Belacan dan cili api adelah rencah ruji dalam masakan. Tapi, malam semalam lain tau…Acik masak masakan ala2 Cina..Nak tau ape dia? Siakap Stim Halia, Kung Pao Chicken & Century Egg..

 Ikan besar, pengukus kecik - ginilaa gamaknya...

 Kung Pao Chicken sebelum campur Egg Tofu.

 Century Egg - makan dgn Ikan Stim masam2 tu baru rasa lemak2 dia. Dah tak geli dah. Hehe~

Nak resepi? Boleh, ini dia resepi dan cara2 masak ikut style Acik. Macam biasa, sempoi dan asal boleh.. =)


Siakap Stim Halia

Seekor ikan siakap
3 inci halia – hiris memanjang
1 labu bawang besar – potong bulat
4 ulas bawang putih – ketuk
2 biji cili merah – hiris nipis2
2 helai daun bawang – hiris nipis2
3 sudu besar jus limau nipis*
2 sudu besar kicap cair*
1 sudu besar sos tiram*
1 sudu besar minyak masak*
Garam dan gula secukup rasa*



Cara masak, perap ikan dengan bahan2 bertanda (*) selama setengah jam atau lebih. Didihkan air dalam pengukus. Ikan yg dah diperap diletak dalam mangkuk bersama bahan perap, dan semua bahan lain. Masukkan bawang dan halia dalam celah2 badan ikan supaya rasa dia sekata...Bila dah ready, kukus dalam 15 minit. Api perlahan. Pastu ape lagi, angkat dan makanler... =)

Ok, sekian dulu. Resepi Kung Pao Chicken di next entry. Dadida~ 

5 comments:

  1. wah...sedap.terliur nengoknyer..T bleh cuba nie :D

    ReplyDelete
  2. waaaaaah!! western pun boleh, Chinese style also boleh ... terer ah!! lepas ni if i need recipes i'll just hop on to your blog =)

    ReplyDelete
  3. serius ke acik dah tak geli??? oh... kita pun nak buat la... ada belen 2 biji dalam esbok tu tak tau nak buat menda (-_-;)

    ReplyDelete
  4. MummyEcha: Cubalaa, senang je kalau style Acik..Malas buat benda2 complicated..Hehe..

    Rina@Papakeechee: Hahaha...Jgn puji lelebih Rina oi...Kembang pungkok ni..Saje2 try, tak tengok mana2 pun.Rasa dia pun ikut tekak Acik je..Kalau orang Cina @ memane chef bace sure menangis! =)

    Pert: Agak seriuslaa..Haha! Buat laa benda2 masam to compliment the geliness. Mesti boleh telan punya. Lagipun, this time Acik potong nipis2 & makan seciput, with segenggam nasik.. Hahaha...

    ReplyDelete
  5. er..darl, telur apa tu?semacam jek tgk..huhu

    ReplyDelete