Salam,
Sape anak Jawa angkat tangan! Hihi..
Korang kenal x ni?
Ni laa kulit lembu!
Anak Jawa wajib kenal tau..
Sebab, mende ni antara specialty org Jawa.
Cuba teka nk buat apa ni?
Buat ini ke?
Tettt!! Salah!
Tapi, buat ini....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tadaaa~
Sambal Taun Kulit Lembu!
Ye, benar. Acik cakap kulit lembu, aka belulang. Kulit, Skin...Paham?
Sedap tau! Yang tau tu, taulaa...
Belulang ni sentiasa ada laa kat rumah2 sedara mara Jawa Acik kat kampung2. Macam yg kat atas tu, Makcik Acik yg punya. Bagus orang Jawa ni, seluruh isi perut, luar perut, dari kulit sampai ke kaki diorang makan. Ehhh, Acik pun makan..Hehe.. Sedap tau! Nak buatnya rumit, tapi hasilnya terlentang pas makan ko! =)
p/s: Entry ni adelah yg terakhir tentang my trip to Jengka last week. =)
errr....belulang tu masak dengan bulu lembu sekali kah acik? mcm sedap.. tapi tak pernah mkn n tak tau nk dapat kat mana..
ReplyDeletesalam kenal..eeeiiii...ai sukey makan tu tau...sukey sgt2..sedap kan..kan..fuhh.. sekali adap je ai blh habiskn macam tu aje...hehhe...tapi bukan sennag nak buat nya pun...lama lak tuh...tapi ye la ada gak org yg x sukey..yg geli pun ramai rasanya...pada i...x kenal maka x chenta...rasa dulu baru leh comment...hihi
ReplyDeletenice n3
Pert: Taklaa sygku..Kena buang & bersihkan laa smua2 tu, pastu kena bakar, pastu rebus...pastu br bleh masak..Rumit laa nk buat dia..Rasa dia ada laa ala2 mcm urat lembu..liat2 gitu. Texture dia plak mcm perut babat tu... =)
ReplyDeleteMummyar: Salam kenal..Tq singgah sini. Memang best kan kulit lembu ni masak pedas2..? Memang susah sket nk buat. Acik tau makan je laa...Hehehe... =)