|
Pandai pulak dak tomot ni pose. Berpeluh2!! |
Rentetan dari entry pagi tadi, uols dah tau ke apa benda yg Eiman tunjuk tu?
Cerita dia gini, lepas Abang kait petai, Makcik Acik tanya, "Along kenal tak ni?". Dia tunjuk sejenis buah yg Acik tak penah nampak tapi pernah makan tapi taktau nama...Berapa banyak tapi daa~ Rupa2nya itu buah So (Bahasa Jawa). BM Acik tatau..Hehe..
Buah ni kalau dah dibuat emping, namanya bertukar jadi Emping Melinjau...Haaa..Ramai yg kenal dah kan bila Acik mention Emping Melinjau kan??? Hehe.. Tapi ini yg raw, petik dari pokok.
Buahnya cara makan ialah kita kena rebus dulu, pastu baru makan. Rasa dia lemak2 pahit gitu..Memang khayal kalau makan sambil tengok tv. Sebabnya, nk dapat isi dia tu susah..Pas rebus, kulit luar akan jadi lembut. Kita kena buang kulit luar (gesel je dgn jari dah tanggal) pastu tokak (gigit) tempurung dia, pastu baru nampak isi dia..Nak cungkil isi dia plak kena ada special skill, iaitu GIGI. Dah dapat isi baru kunyah2..Haaa...Mana tak ralit time makan...Bentuk dia macam kacang pun ada.
Jom tengok gamba lagi.. =)
|
Emping Melinjau/ Melinjo |
|
Raw |
|
Buah So - selepas direbus |
|
Buang kulit nampak tempurung |
|
Geget tempurung dapatlaa isi dia |
Uols penah makan tak buah ni?
ni kepek melinjau yg pahit tu kan?
ReplyDeleteYe kak, asal kerepek tu buah ni laa.. =)
ReplyDeletepokok ni byk sgt kat kaw rumah ummi kat putrajaya ni...kdg2 teringin nak mkn..suruh bdk2 g ambik buah yg muda tu utk buat kari dgn udang..fuhhh...sedappp...!!! hehe....
ReplyDeleteYeke Ummi??Hmm..Ade jugak penah dengar yg org wat masak buah so ni..Tp Acik tak penah try..Makan daun dia penah laa..Pucuk muda buat ulam..Sedap..Lemak2 rasa dia. =)
ReplyDelete