Sejak Abang jadi boifren Acik 10 tahun lepas (yep, we started dating on 2001), sambal jering adalah menu feveret Acik tiap2 kali gi rumah Abang di Jengka. Sebelum tu, jering pun tak penah makan. Dah dapat sambal jering ni, memang trus jadi makanan feveret lah. Tapi jering ni bukan jering biasa tau. Ni jering semai. Jering biasa tu, Acik tak penah makan seumur hidup. Jering semai ni, ialah jering tua yg disemai dalam pasir. Rasa dia lemak2 gitu. Bau dia, biasalah... =)
Kalau bab2 buah berbau ni, Acik memang hantu lah. Tapi ada jenis2nya. Petai muda & tua, mentah sahaja. Petai Jeruk no-no-no...Jering plak, jering semai sahaja. Yg mentah tak reti makan. Kerdas plak, a big NO-NO. Dah try, tapi yekkkkk...Bergass...Tak sedap..Tak reti Acik makan..Hehehe...
Inilaa rupa nya Jering Semai |
Dah basuh, hiris2 camni - pict Googled |
Ok, berbalik kepada resepi hari ni, ini resepi turun-temurun keluarga Abang tau..
Tumis Lemak Jering Semai aka Sambal Jering
1 piring jering semai (dalam 10 biji) - hiris nipis2
1 genggam cili kering - rebus, buang biji & blend bersama satu labu bawang merah
1 genggam ikan bilis - belah dua, buang tulang & isi perut
1/2 cawan santan pekat
2 cawan air
Cara masak pulak:
Panaskan minyak.
Tumis cili blend sampai naik bau dan pecah minyak.
Masukkan ikan bilis dan jering yg dah dihiris.
Dengan api perlahan, masukkan air. Masak sampai mendidih.
Masukkan santan dan kacau sampai pekat dan sampai jering lembut.
Sedia utk dihidang bersama nasi panasss...
Sebelum makan dgn nasik, amek sikit buat ratah..Hehehe..Tak sabar! |
Ketagih wa cakap lu....Uols camne? Penah rasa x?
No comments:
Post a Comment