Cakk!! Eiman tak pose...Makan coklat!!
Salam all,
Dah banyak blogger pakat letak juadah buka puasa kan, Acik pun nak letaklaa sama..
Ekekeke..tak ori langsung! Smua nk tiru orang..Opp!! Cop3!! Sukati Acik laa kan??
So, Acik nak update sket pasal juadah buka puasa kami yang teramatlaa Indon. Acik ni kalau uols nak tau berdarah kacukan (cewah!) Tapi Melayu-Jawa laa..Hahahaha.. Ayah Acik orang Jawa, tok kepada Ayah Acik ni memang asal dari Indon laa, belah mana x sure laa pulok! Mama Acik plak orang Perlis. Kami kat rumah banyak cakap Utara, tapi sebenarnya sangat fasih cakap Jawa. Skarang ni ramai anak Jawa yang tanak mengaku Jawa, tatau cakap Jawa..Iskk, rugi tau..Acik dgn Mama Acik bleh kata fasihlaa, kira orang Jawa tulen pun bleh kagum laa dengan kitorang..Ecececeh..masuk lif tekan sendiri nampak!! Acik ni sangat bangga berdarah campuran ni..Huahuahua...Ala, ramai je pun yg kacuk2 kan? Ada ke jumpa Melayu sejati skarang ni?? Siapa Melayu sebenarnya?? Cuba kaji balik asal-usul tok nenek kita. Ops, off topic laa pulak..
So, berbalik kepada tajuk asal, ni laa apa yang kami makan masa buka puasa aritu..
Es Jeruk - Lime originally comes from Bandung!
The dishes!! Clockwise : Tauhu Bandung, Nela Merah Goreng, Left-over curry (Huhu!), Tumis Jawa Ikan Sembilang, Kecap manis, Jangan Santen Petola.
Talapia merah Goreng, or in Bandung they called Nela Merah Goreng!
Sambel Kecap!
Tokua/Tauhu dari Bandung! 10 pcs = RM1.50. Gila kentang murah kan? Sangat lembut texture nya, tak sama macam kat sini langsung!
Tumis Jawa Ikan Sembilang - an all-time family favorite's.
Kecap manis - use to make Gurame sauce, Gurame = Ikan Kaloi aka ikan paling banyak dimakan di Bandung!
So, camne?? Agak2 teringin tu, call Acik..Kita arrange buka posa sesama k?? Dadida~
No comments:
Post a Comment