Followers

Thursday, February 10, 2011

Masak ape dinner semalam??

Semalam pi Tesco...Nampak salmon block. Hati ni meruap2 teringin nk makan. Teringin sejak last week lagi..Dah pi kedainya pun..Cuma time nk order, malam tu salmon takde..Hadoi...

So, dengan rasa nk makan jugak2, Acik pun beli.. Dan inilah hasilnya..Salmon Platter! Weehooo!!


Err...tak abis kami berdua makan. Japgi nk guna balance salmon tu utk buat Salmon Carbonara laa pulak utk lunch. Hadoi! Kecuq ayaq lioq!! Ohh...itu satu lagi kegilaan...Bulan Januari saja, abis sebungkus spaghetti Acik makan sorang. Hampir sepuluh kali jugaklaa masak utk Acik..Semuanya carbonara..Kegilaan Januari nama dia.. =) Luckily Abang tak suka pasta & spaghetti. Tekak kampung kata dia...Memang Acik kalau masak adelah utk diri sendiri..Heaven! =)


Ni hidangan sampingan malam tadi..

Chinese style fried egg tofu with broccoli & carrot in mushroom stew. Waah...nama tak bleh belah! ;p


Super simple ayam goreng mayonis! Yummeh!!


And..Hot Lemon Tea. Sangat refreshing!!


Dan tayangan ulangan Salmon Platter ala Acik....Hihi..Sesuka je bagi nama..


Nampak tak coleslaw tu? Ada kismis tu yg balancekan rasa masam lemon & mayonis. Memang yummeh! Tapi, kismis bukan sebarang kismis tau. Ni Kismis Minda..Siap dgn doa..Pas makan terang hati..Ahahaha... =)

Nak resepi? Takde apelaa sangat. Salmon tu just Acik letak salt & pepper, pinch of nutmeg powder, pinch of rosemary & pinch of oregano. Pastu perah dgn lemon setengah biji. Potato plak Acik pakai pink potato..Saje nak merasa. Beli 2 bijik je pun. Haa..Inilaa nama dia Resepi Asal Boleh je. Haha~


Resepi Chinese style fried egg tofu with broccoli & carrot in mushroom stew:

Broccoli - Rebus sekejap dan ketepikan
Carrot - Rebus sekejap dan ketepikan

Egg tofu - Goreng biar garing sikit2 kat tepi tu pastu ketepikan.

Dries sliced Shitake Mushroom - rendam sampai kembang.

1/4 kiub ayam Knorr or ape2 jenis.
2 ulas bawang putih - ketuk.
1 sudu besar sos tiram.
1 cawan air
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dulu.


Cara-cara dia:

1)Didihkan 1 cawan air dalam kuali.
2)Masukkan kiub ayam, bawang putih, sos tiram dan cendawan.
3)Kacau sampai mesra2 skit pastu masukkan tepung jagung.
4)Kacau lagi sampai likat.
5)Masukkan sayur dan tofu.
6)Siap!


Resepi Ayam Goreng Mayonis.

Ayam sebelah - potong kecik ikut suka.
2-3 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1/2 kiub ayam Knorr atau apa2 brand.
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar mayonis
Secubit garam

Perap ayam dgn smua bahan dalam 1-2 jam. Lagi lama lagi sedap. Pastu blehlaa goreng dgn api sederhana. Hidangan ni sesuai kalau utk masak ekspres & paling sesuai utk yg ada anak x suka pedas. Boleh modified sesuka hati.


InsyaAllah senang nk buat ni..Style Acik smuanya sempoi~


5 comments:

  1. SEDAPNYERRRRRRRRRRRR!!!! .... moga moga satu hari rina boleh try la ur recipe ni ... senang pun senang kan ... But the winner for me is the salmon platter tu la ... *droooooooool* ^_^

    ReplyDelete
  2. Hehe..Thanks Rina..Alaa, ni first attempt try ni...Dpt ilham dr Junior Masterchef boleh? Hehehe...Umur Acik belum cukup nk buat complicated meal (alasan!). Yg simple2 ja boleh... =)

    ReplyDelete
  3. alamak..kecur air lior nengok salmon tu...!sejak 2 menjak balik jepun asyik dok teringat kat salmon dia jer..huhu...ni nak kena try gak nih...tq share resepi kat sini...

    ReplyDelete
  4. ayam tu nmpk sgt menyelerakan..nyum..nyum..hehe

    ReplyDelete
  5. Ummi Sofiyyah: Seronoknyaa dah pi Jepun!! Acik pi Taman Jepun kat Bkt Tinggi tu pun jadilah...Abang pun keje dgn Jepun, so hari2 bau Jepun je..Hehehe..

    Kak An: Trylaa kak. Resepi ekspres. Bleh perap & freeze. Nak guna, kuarkan..Senang. Hehe..

    ReplyDelete