Best kan title entry ni? Cam gempak je..
Kesahnye..
Hari Jumaat Acik balik awal. Saje2. Pastu terpikirlah nak siapkan beras bubur Eiman.
Sebenarnya pagi tu Acik gila menelaah cara2 buat bubur baby yg mudah & cepat dari Harlinda Halim. Ni cara sediakan beras bubur (Acik copy & paste sudah!) :
"Saya basuh beras 3 senduk bersih-bersih dan keringkan. Memandangkan umah sy x de oven lagi, sy gune je la kuali biase untuk keringkan. Caranye lepas dah basuh beras tu, campakkan ke dalam kuali dan pasang api pd level yg sangat perlahan. Rata-ratakan beras kat dalam kuali tu supaya setiap biji dapat dikeringkan secara menyeluruh. Around 5 minutes camtu je. Jangan sampai garing laks beras tu! Tujuan panaskan dalam kuali juz untuk KERINGKAN beras yg dibasuh td kay!"
"Dah kering, keluarkan dari kuali dan masukkan dalam blender. Blend sampai hancusss bebetul."
"Bile dah setel, masukkan dalam air-tight container/bekas kedap udara dan disimpan leklok untuk kegunaan sepanjang minggu. Bila nak masak, baru guna."
"Dah kering, keluarkan dari kuali dan masukkan dalam blender. Blend sampai hancusss bebetul."
"Bile dah setel, masukkan dalam air-tight container/bekas kedap udara dan disimpan leklok untuk kegunaan sepanjang minggu. Bila nak masak, baru guna."
Seriously, Acik follow betul2. Nak dijadikan cerita di tetengah mase mengeringkan beras tu, hp berdering sms la pulak. Tanpa berfikir panjang, Acik pun pi amek hanset, tengok sms (5 saat je, sumpah!) tapi tak reply pon. Sebab boifren Hotlink yang anto pun. Pastu Acik kembali tengok kat kuali nak balik2kan beras tuh. Sekali sudah ada hitam2 daa! Waaa!!! Hampa tak terkata!! Cepat2 tutup api (yelaa, dah sampai itam tu dah keringlaa maknanya..Adoi!).
Acik tuang ke pinggan beras yang perang2 blonde tu dan tatap dengan sayu..Sayang wei, satu cup penoh Acik letak. Kalau tanak cukup wat dinner Acik & Abang! Tengok beras tu, banyak yang elok daripada yang perang/hitam...Beras oh! Beras...Nak makan takleh, nak buang sayang... Haihh...lama2 tatap pun tak jadi apa kan..?
Acik tuang ke pinggan beras yang perang2 blonde tu dan tatap dengan sayu..Sayang wei, satu cup penoh Acik letak. Kalau tanak cukup wat dinner Acik & Abang! Tengok beras tu, banyak yang elok daripada yang perang/hitam...Beras oh! Beras...Nak makan takleh, nak buang sayang... Haihh...lama2 tatap pun tak jadi apa kan..?
...
...
...
......
...
...
......
So, Acik pikir punya pikir punya pikir (berapa banyak pikir daa...), Acik pun decide nak jadik Puspawangi dalam citer Musang Berjanggut P. Ramlee tu..Yang bijak pandai, sabar asing2 barang masakan yang Tun Nila bawak bekal nak pikat anak dara orang tu...Ape? Tak tau?? Bleh bace untuk recap kat sini ye! Oh ye, YES...dengan rasa sedih dan rajinnya, Acik ASING2KAN beras itu ye..
Sila laa tatap gambar2 kat bawah ni. Malas nak cerita panjang.. =)
Beras hangit..Tapi kat gambar ni kenape tah tak bape nampak plak kehangitannya..
Proses pengasingan yang GIGIH. Puspawangi pakai tampi, Acik pakai dulang je uols..
Dah siap! Selepas 40 minit masa emasku mengadap benda ni..
Ni la beras hangitnya..Bila buang banyak ni, tak terasa laa pembazirannya..Again, gigh x Acik??
Petang tu jugak buat bubur Eiman. Takde bau pun. Sedap je..Putih plak tu, x coklat. Yayy!!
Tu nampak Puspawangi tengah asing2 beras. Pastu dapatlaa kawen dgn Tun Nila..
....
Acik??
Ni laa TONG Nila Acik..Haha.
Nota kaki : Bubur buat camni memang mudah dan cepat sangat. Tak sampai 10 minit siap!
Sila laa tatap gambar2 kat bawah ni. Malas nak cerita panjang.. =)
Beras hangit..Tapi kat gambar ni kenape tah tak bape nampak plak kehangitannya..
Proses pengasingan yang GIGIH. Puspawangi pakai tampi, Acik pakai dulang je uols..
Dah siap! Selepas 40 minit masa emasku mengadap benda ni..
Ni la beras hangitnya..Bila buang banyak ni, tak terasa laa pembazirannya..Again, gigh x Acik??
Petang tu jugak buat bubur Eiman. Takde bau pun. Sedap je..Putih plak tu, x coklat. Yayy!!
Tu nampak Puspawangi tengah asing2 beras. Pastu dapatlaa kawen dgn Tun Nila..
....
Acik??
Ni laa TONG Nila Acik..Haha.
Nota kaki : Bubur buat camni memang mudah dan cepat sangat. Tak sampai 10 minit siap!
No comments:
Post a Comment