Followers

Friday, May 27, 2011

Emak: Superstitious Ridiculous

As Salam,

Selamat Hari Jumaat...

Ada benda yg Acik nk cerita sket..sket je laa tapi. Sebab japgi dah nk kena prepare dinner before amek Eiman kat rumah babysitter..Harini last day Eiman  kat sana. Pasni Acik jaga sendiri sebab tgh cuti sem. Tapi tak terbayang rasanya nak jaga Eiman dan Emak serentak. Huhuhu...Let's pray for the best je lah k! 

Emak dah genap 2 tahun diserang stroke. Condition dia ok, mental pun sihat. Cuma half-body paralyzed, belah kanan dan takleh nk cakap panjang2. Bila dah paralyze tu of course laa fully diapering kan. Hari2 Acik doa, dari sebelum start jaga Emak lagi. Minta Allah ikhlaskan hati dan perbuatan Acik sepanjang menjaga Emak. Dan Alhamdulillah, tak ada yg sulit. Emak tak banyak kerenah, cuma lampinnya kena tukar selang dua jam, dan makannya sikit sangat. Itu je. Yg lain2 takde hal pun. 
Masa Emak mula2 kena stroke dulu, ada sorang akak ipar (straight je bgtau akak ipar sebab diorang bukan tau pun blog nih!) dok cakap, "Emak tu bukan kena darah tinggi, tapi kena 'pintasan' sebab lalu bawah pokok cempedak lama kat blakang rumah..."Acik masa tu dahlaa tgh sedih2 Emak tgh koma, bila dengar cerita tu rasa macam WTF sangat akak tuh. Dasar org takde pegangan...Percaya sgt benda2 karut camtu. Hello, penyakit Emak tu scientific proven lah, ada penjelasan satu per satu apa punca dan akibat dia...Apehal lak time Emak tgh2 koma tu ko bleh cakap benda karut tuh! Ngok sesangat....Pastu bila orang ajak baca Yassin, ko bleh cakap, Emak tu baru koma, belum mati lagi...Double triple WTF kan???? Org macam ni takleh cakap panjang, diam je..Layan org bodoh, kita lagi bodoh betul tak...

Pastu, lama gak laa cerita 'pintasan' ni berjangkit ke adik-beradik yg lain, tapi makin lama makin senyap camtu je. Yelah, sape nk layan benda bodoh ye tak...?

Al-kesah semalam ada laa panggil tukang urut utk urut Emak kat rumah Acik. Pastu masa dia urut kaki Emak yg lumpuh tuh, dia terasa macam benjolan...Pastu direct je dia cakap, "Emak adik ni ada benda 'tumpang' kot...baik pegi berubat dgn org yg tau. Sebab kaki yg sebelah lagi takde pun. Cuba rasa...". Ya Allah!!! Takde bende lain ke dia ni nk bebel selain drpd benda tahyul? Siap cakap Emak kurus sebab ada benda makan apa yg Emak makan..Pooodah!!! Aku panggil ko urut! Bukan suh bgtau benda2 khurafat! Adoi...Dalam dunia moden ni ada lagi yg bangang kan??Apa, semua benda jadi sebab benda2 ghaib2 ni ke? Tak percaya pada kekuasaan Allah??? Kalau Dia berkehendakkan sesuatu itu terjadi, maka ia akan terjadi! Tak perlu direct kepada konklusi yg kita sendiri tak tau kewujudannya...!!

Acik tidak dibesarkan dalam keluarga yg terlampau taksub atau percaya pada benda2 tak nampak ni..Benda2 ghaib ni wujud..Kita percaya, sebab Allah jadikan banyak jenis kejadian, dan alam ghaib itu ada. Mungkin tak ghaib tapi pandangan mata kasar kita yg tak nampak...Tapi tak perlulaa semua perkara yg berlaku dalam hidup ni, perlu kita kaitkan dgn benda2 tahyul ni...Bila terlampau taksub sgt, boleh terpesong akidah...

Sekian, selamat berhujung minggu...Esok Acik nk bawak Emak pi Rawatan Akupuntur Islam. Ia sebahagian dr ikhtiar kami. Mudah-mudahan Allah berkati usaha kami ini dan sembuhkan penyakit Emak... =)


4 comments:

  1. byk pahala ko ni...semoga korang tabah ya...

    ReplyDelete
  2. Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  3. ic..ic..baru sempat jenguk blog zareen :)
    apa2 hal pun, tabah la ye! akak doakan..
    jaga mak elok2 ye, doakan dia sentiasa.
    nnti in de future, eiman pula akan jaga zareen elok2..kita tak tau apa akan jd nnti :)

    kak Lynn Nasir

    ReplyDelete