Followers

Friday, November 19, 2010

Rendang Minang Sempoi


Salam..

Hai..

Acik dengan rendah dirinya nk share resepi sempoi baling2 Acik ni..

Sedap gak rasa dia kalau ikut tekak ai ni..Hehehe..

Nama dia rendang minang aka rendang cili api. Yg Acik wat ni tak bape berapi sangat..Tapi itu ikut memasing laa..Nak pedas, tambah cili api lagi. Fleksibel, sempoi..

Memang sempoi dan tak susah nk buat.



Resepi (utk 2 ekor ayam):

Ayam - potong kecik2, basuh
Santan
Serai 3 batang, ketuk
Asam keping, 7-8 keping
Serbuk kunyit, garam, gula secukupnya

A : Blend
Bawang besar - 7 labu
Bawang putih - 2 labu

B: Semua potong nipis2 dan blend.
Serai - 15 batang
Lengkuas - 5-6 ketul
Halia - 5cm pjg, lebar 2 jari
Kunyit hidup - sebesar ibu jari
Cili api - segenggam (kalau nak pedas, buat smua cili api)
Cili padi - 2 genggam


Ok, itu je..

Cara2 dia:
1) Panaskan minyak, masuk bahan blend A. Masak sampai naik bau.
2) Masuk bahan blend B. Masak sampai agak kering.
3) Masuk ayam.
4) Masuk santan, serbuk kunyit sket, asam keping, garam, gula sket. Biarkan sampai agak kering.
5) Masuk serai ketuk.
6) Gaul2, siap!


Haaa...sempoi kan???

Nak cuba?


Woop! Tak kenal cili padi & cili api? Ni beza dia. Tapi setengah org panggilannya lain kan? Untuk masakan ni, seelok2nya pilihlaa cili2 yg kaler dia hijau. Baru kena tema..Hehe..




3 comments:

  1. comelnye cili..haha..bleh mimpi ngeri ni..

    ReplyDelete
  2. Hehehe...Apelaa Kak Lynn ni..Nk mimpi ngeri apenye..Mimpi yg indah2 je k?

    ReplyDelete
  3. sempoiiiiiiii!!! serious sodap!!! ... tapi malas plak nak masak dia ... lain kali bawak mai sini boleh??? ^_^

    ReplyDelete