Followers

Friday, January 21, 2011

Kulat Tahun @ Jamur @ Cendawan Petirrr

Salam Hari Jumaat~

Hai..tak sabar2 Acik nk update story ni..Banyakk sgt benda jadik for the past 3 days..

Let's start with Tuesday.

Hari Selasa lepas, Acik ikut my parents pi jemput Embah Acik di Sungai Besar. Embah dlm bahasa Jawa maknanya nenek/tok.. Sebabnya Rabu pagi dia ada appointment dgn pakar kat SJMC. Otw amek Embah, kat area Kapar Acik & Mama telah memaksa Ayah brake mengejut..! Sebab apa? Sebab mata kami dah nampak sesuatu yg best yg dijual di tepi jalan. Ape dia? Kalau bahasa Jawa kami panggil Jamur (cendawan)...Kalau kat belah family Abang di Pahang nun, nama dia Kulat Tahun. Kalau orang Melayu rasa panggilannya Cendawan Petir kot..


Ni ler rupanyer...


Pilih yg kuncup, jangan yg kembang...Yg kembang tak sedap.. =)


Si kenit ni pun turun jugakkk...

Jamur ni sedap tau. Nak masak dia ada 2-3 cara je yg Acik tau. Tapi yg paling best adelah goreng kunyit dengan bawang. Perghhh...sekali hadap je..


Jamur goreng bawang. Rupa pas goreng hampir sama dgn oyster mushroom, tapi rasa tak sama.

Kata orang, Jamur ni biasanya tumbuh setahun sekali, dalam bulan Mac-April...Tapi tah nape ade pulak jual kat Kapar tuh.. Sekilo RM18 tuuu!!! Tapi memang best, tak rugi beli...Hehehe...Buktinya, kami beli ari Selasa, ari Khamis semalam masak terus abis 3 kilo!! Hahaha...

Ok, nak karang next entri pulak.. =)


1 comment:

  1. acik, i pun suka kulat tahun ni, tpi skang dah tak boleh mkn lg, sbb tiap kali pas mkn je mesti kna chika, so..dah tak berani nak mkn..hadooii~hilang satu nikmat.

    ReplyDelete