Salam Maal Hijrah!
Petang2 di hari cuti awal tahun begini haruslah ada sesuatu untuk dikudap..
Tiba2 teringat masa amek RVC kat rumah Yantie aritu Mama dia jamu murtabak crispy yg sangat2 yummy-licious! Minggu lepas pi beli barang2nye, ingatkan nk buatlaa masa weekend. Tapi dek kerana tuntutan tugas yg memerlukan ku bekerja di waktu cuti, maka hajat itu tertangguh..
So, semalam petang godek2 fridge, dan trylaa buat bende alah ni. Sedap gak..! Eiman pun laju je makan sampai 5 keping! Ehehehe..Tapi tak gemok macam yg kat rumah Yantie..Nape tahh..? Takpe, ni baru 1st attempt. Nnti bleh buat lagi utk memantopkan lagi bentuk dan rasanya.
Petang2 di hari cuti awal tahun begini haruslah ada sesuatu untuk dikudap..
Tiba2 teringat masa amek RVC kat rumah Yantie aritu Mama dia jamu murtabak crispy yg sangat2 yummy-licious! Minggu lepas pi beli barang2nye, ingatkan nk buatlaa masa weekend. Tapi dek kerana tuntutan tugas yg memerlukan ku bekerja di waktu cuti, maka hajat itu tertangguh..
So, semalam petang godek2 fridge, dan trylaa buat bende alah ni. Sedap gak..! Eiman pun laju je makan sampai 5 keping! Ehehehe..Tapi tak gemok macam yg kat rumah Yantie..Nape tahh..? Takpe, ni baru 1st attempt. Nnti bleh buat lagi utk memantopkan lagi bentuk dan rasanya.
Nak try? Boleh, tp klu x sedap jgn marah tau..
=)
Resepi (ikut suka sebab tak tanya pun kat Mama Yantie aritu..Malu!)
-Telur ayam - 4 bijik
-Daging ayam cincang brand Ramly - ikut suka laa nk letak banyak mana
-Daun bawang - potong halus2
-Kulit popia
-Lada sulah, garam secukup rasa
Cara2 dia:
-Gaul daging ayam cincang bersama daun bawang, lada sulah dan garam. Simpan dalam fridge dalam setengah jam.
-Pukul telur, masukkan daging ayam yang dah perap tadi.
-Tuang atas kulit popia dan goreng sampai garing.
-Dah siap, bleh potong supaya senang nak ngap!
=)
wehhh...nk lipat kulit popia 2 mase dlm kuali ker...masa kt luar?? aku slalu tgk org wat murtabak, lipat dlm kuali..abis klau popia kan cam leceh??
ReplyDeleteEjan, kalau kuali leper macam kat pasar mlm org wat murtabak or buat burger tu bolehlaa ko nk lipas atas kuali. Tapi kuali aku cembung (hihi), alaa, kuali biasa yg tak leper tu. Aku curah isi atas kulit popia, lipat & masuk dalam kuali. Kalau terus lipat & angkat dia tak pecah sebab kulit popia tu masih belum serap. Tapi kalau ko lipat semua2, pastu baru nk angkat satu2 masuk kuali memang agak masalah sebab kulit popia tu dah serap telur, jadi lembik & akan pecah kalau tak hati2.. =)
ReplyDeleteeh unik lah resepi ni kak, lain dr yg lain..
ReplyDeleteLagi UNIK telor hitam Farra tu..telan air liur akak bace tulisan Farra... ;p
ReplyDelete